Beste leerkracht niet-confessionele zedenleer,
Beste collega,
 
Net als jullie hebben we met grote belangstelling het nieuwe Vlaams regeerakkoord gelezen.

Net als jullie zijn we heel erg ontgoocheld en vooral heel erg bezorgd over het voorstel om de levensbeschouwelijke vakken om te vormen tot een “vak interlevensbeschouwelijke dialoog”.
We blijven vanuit de vrijzinnig humanistische gemeenschap evenwel niet gewoon toekijken van aan de zijlijn. We zullen - zoveel als mogelijk met andere betrokken partners – de nodige stappen ondernemen om de beleidsmakers te overtuigen hoe belangrijk de vakken levensbeschouwing, en voor ons niet-confessionele zedenleer zijn.

Wij zullen hierover op regelmatige basis open en transparant communiceren.

Een eerste belangrijke stap is het gesprek aangaan met de Vlaams minister van Onderwijs om toelichting te krijgen bij de – nog steeds – onduidelijke plannen rond de levensbeschouwelijke vakken (LBV). We hopen dat de beleidsnota die eerstdaags wordt gefinaliseerd ons meer duidelijkheid geeft om op een goed geïnformeerde manier het gesprek aan te gaan.

Uiteraard dringen we aan op een overleg op zeer korte termijn.

Ondertussen zitten we niet stil.

We hebben contacten gelegd met de diverse betrokken actoren: denk aan de vakorganisaties, de verschillende onderwijsverstrekkers, de lerarenopleidingen …

Vertegenwoordigers van deMens.nu plegen regelmatig overleg met diverse politieke actoren. Het dossier LBV zal de komende weken hoog op onze  agenda (blijven) staan.

Het verheugt ons in elk geval dat de verschillende vakorganisaties (ACOD, VSOA, COC, en COV) als één blok achter de vakken en leerkrachten LBV staan. Op hun respectievelijke websites kan je hun communicatie daaromtrent raadplegen.

Naast deze contacten, onderzoeken we ook het wettelijk aspect van het voorstel.

Deze week zijn we met diverse experten aan tafel gegaan over de vraag of het voorstel uit het Vlaams regeerakkoord conform de grondwet is. Iets waar wij (en niet enkel wij) sterke twijfels over hebben. We laten dit op korte termijn door juristen onderzoeken.

Uiteraard zullen we op het gepaste moment andere acties ondernemen. Belangrijk is dat we als vrijzinnig humanistische gemeenschap – en breder: de levensbeschouwelijke vakken – met één heldere en krachtige stem spreken. We waarderen iedereen die strijdvaardig in z’n pen kruipt, maar laat ons dit samen doen. Samen actie ondernemen geeft kracht aan onze boodschap.

We voorzien de komende weken ruimte om met jullie in gesprek te gaan. Naast de geplande studiedagen worden er extra (online) momenten voorzien waarbij we samen met de inspecteurs-adviseurs extra duiding kunnen geven én ook vrijuit kunnen spreken met elkaar.

Daarnaast wordt een online platform opgezet waarbij we positieve getuigenissen over LBV/NCZ willen verzamelen en bundelen. Er zijn zoveel positieve verhalen die (nog) niet gehoord werden. We willen hiermee leerkrachten, leerlingen, ouders en sympathisanten van LBV/NCZ een duidelijke stem geven.

Zoals gezegd: we zullen op regelmatige basis een stand van zaken geven. En we zullen, meer dan ooit, samen met jullie ons vak de komende weken en maanden positief in de kijker zetten.

Onze positie blijft klaar en duidelijk: wij staan voor levensbeschouwelijk onderwijs vanuit de levensbeschouwing, niet over de levensbeschouwingen. We staan voor onze eigenheid: niet-confessionele zedenleer en al het moois dat ons vak voortbrengt.

Meer dan ooit, beste collega:

Denk voor jezelf, zorg voor elkaar.

Raymonda Verdyck
Voorzitter deMens.nu

Sylvain Peeters
Voorzitter RIKZ.Z

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer