Baby, kleuter, lagere school, middelbaar onderwijs … Zoveel mooie momenten en evenveel uitdagingen. De tijd vliegt! Daarom kan het deugd doen om eens stil te staan en te kijken hoe je kind zichzelf en zijn talenten ontdekt en zijn plaats in de wereld zoekt.

Groeien … een feest!

Overal ter wereld en in alle culturen vieren mensen feest bij de overgang van de ene levensfase naar de andere. Kinderen onderweg naar volwassenheid doorlopen zulke scharniermomenten bij de overgang van kleuterschool naar lagere school, en bij de overgang van lagere school naar middelbaar onderwijs. Vrijzinnig humanisten vieren die met het lentefeest en het feest vrijzinnige jeugd.

Op ontdekking …

In de lagere school leert een kind allerlei vaardigheden die helpen om de wereld te ontdekken en te begrijpen: leren lezen, schrijven, rekenen … In de lessen niet-confessionele zedenleer (NCZ) leert het kind ook naar zichzelf te kijken: Wie ben ik? Wie wil ik zijn? In welke wereld wil ik leven? De leerkracht zedenleer reikt op een speelse manier een aantal waarden aan: kritisch denken, gelijkwaardigheid, verantwoordelijkheid, vrijheid, verbondenheid en respect.

Het lentefeest

Het lentefeest viert de overgang van de kleuterschool naar de lagere school. De voorbereiding op dit feest gebeurt gedeeltelijk tijdens de lessen NCZ op school. De leerkracht, of een groepje leerkrachten, werkt met de leerlingen rond vrijzinnig humanistische thema’s. De individuele talenten van de leerlingen worden ingezet om samen tot een feestelijke voorstelling te komen voor ouders en familieleden.

Het feest vrijzinnige jeugd

Aan het einde van het zesde leerjaar hebben de leerkracht zedenleer en zijn of haar leerlingen samen een heel traject afgelegd: van kind naar aanstormende volwassene en wereldburger met een eigen identiteit. het feest vrijzinnige jeugd is hier de kroon op het werk: de leerlingen zijn klaar voor de overgang naar het middelbaar onderwijs, waar ze stilaan belangrijke keuzes voor hun toekomst moeten maken. Een leuk en feestelijk evenement markeert dit scharniermoment.

Lees verder onder foto

De feestcomités

De leerkrachten NCZ zijn de sleutelfiguren in de voorbereiding en vormgeving van zowel het lentefeest als het feest vrijzinnige jeugd. Ze zijn meestal gegroepeerd in feestcomités die als afdeling van het Humanistisch Verbond erkend zijn. Als je vragen hebt over een feest in jouw regio kan je hen rechtstreeks aanspreken. De feestcomités kunnen voor ondersteuning ook aankloppen bij deMens.nu.

De huizenvandeMens

In Vlaanderen en Brussel kan je terecht in een huisvandeMens voor vrijzinnig humanistische plechtigheden bij belangrijke momenten in je leven. Kan je kind niet deelnemen aan het lentefeest of feest vrijzinnige jeugd, of wil je er zelf een intiemer gebeuren van maken met een persoonlijk groeifeest? Je kan je licht opsteken in een huisvandeMens: de vrijzinnig humanistische consulenten helpen je graag op weg. Neem contact op met het huisvandeMens in jouw buurt en maak een afspraak.

Ontdek het platform voor de vrijzinnig humanistische lentefeesten en feesten vrijzinnige jeugd. De feestelingen, hun familie en de pers vinden hier alle informatie over de feesten.

www.lentefeest.be

MIJN FEESTDOSSIERS in MIJN NCZ

Organisatoren kunnen hun gegevens over hun feest(en) doorgeven via het portaal MIJN NCZ. Je kan zo de feestelingen verzekeren en cadeaus (de rugzakken en pretparktickets) aanvragen.

IMD-PLATFORM

Wil je financiële steun aanvragen voor je lentefeest of feest vrijzinnige jeugd? Dan kan je terecht om het online platform van de Instellingen Morele dienstverlening. Je kan hier een account aanvragen.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer