“ ´… deze ruimte waar we kunnen bevragen hoe we willen samenleven. Het is de plek waar we de democratie kunnen heruitvinden.’ „

Pieter Meurs, agoog en filosoof

Moraal filosoof Karel Van Dinter ging in gesprek met Pieter Meurs (agoog en filosoof) naar aanleiding van zijn nieuwste essay 'Democratie en educatie'.
Volgens Pieter Meurs laten heel veel jongeren vandaag ons manieren zien van hoe we kunnen samenleven met elkaar, door de manier waarop we ons verhouden tegenover de samenleving in vraag te stellen. En dan gaat het niet alleen over de voor de hand liggende actie van de klimaatspijbelaars.
Pieter Meurs pleit voor het creëren van een ruimte voor burgers - en dat zijn ook de jongeren - om hen in dialoog zelf te laten bepalen welke de publieke belangen zijn.
Zijn boek bevordert alvast het nadenken over burgerschap en ziet het - zoals in de humanistische traditie - ook innig verbonden met educatie. Maar meer dan dat we moeten leren om burger te worden, moeten we leren wat burgerschap impliceert en ons ervan bewustzijn dat iedereen een burger is.
Het volledige interview met een schriftelijke verwerking en twee audiofragmenten zijn terug te vinden op de website van het Humanistische Verbond.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer