Darwinlezing 12/02/24: Verrassende Variatie – Prof. dr. Steven Van Belleghem

Op 12 februari vieren we overal ter wereld Darwindag: de geboortedag van Charles Darwin. Samen met het VC Geuzenhuis organiseert het Fonds Lucien De Coninck daarom op dinsdag 12.02.2024 een lezing:

VERRASSENDE VARIATIE
Binnen soorten, inclusief onze eigen soort, stellen we vaak verrassend veel variatie vast. Daarbij zijn de verschillen die we binnen een soort aantreffen, in sommige gevallen zelfs groter dan die tussen soorten onderling.
Zo vinden we dicht bij huis dwergspinnen, waarbij sommige mannetjes op hun rug een bult hebben waarmee ze sneller de vrouwtjes hopen te verleiden. In meer tropische sferen treffen we de jaguar aan in twee kleurvariaties; de ene met de vertrouwde bleke, bruine vacht en daarnaast de zeldzamere donkere of zwarte versie.
We stellen vast dat deze verschillen, polymorfismen genoemd, soms binnen een korte tijdspanne kunnen ontstaan. Daarbij is het ook opmerkelijk dat we dezelfde variatie en verschillen soms herhaaldelijk aantreffen in diverse soorten.
Aan de hand van enkele opmerkelijke voorbeelden, sommige uit onze nabije omgeving, andere meer exotisch van aard, zal prof. Van Belleghem ons uitleggen hoe dit mogelijk is. Wat zijn de onderliggende mechanismen en onder welke omstandigheden treden ze in actie?

Steven Van Belleghem is evolutionair bioloog en tenure-track professor aan de afdeling Biologie van de KU Leuven. Zijn onderzoek richt zich op het begrijpen van genetische principes die biologische diversiteit verklaren. Om dit te bereiken, maakt hij gebruik van genomische technieken om de genen en ontwikkelingsmechanismen te karakteriseren die betrokken zijn bij adaptatie. Steven geeft ook cursussen in Genetica, Genomica en Evolutie.

Datum:
12 februari 2024.

Verloop:
Welkom vanaf 19:30.
Aanvang lezing: 20:00
Einde: omstreeks 21:00
Daarna kan nog nagepraat worden met een drankje.

Plaats:
VC Geuzenhuis (Zuilenzaal)
Kantienberg 9
9000 Gent

Inkom:
5€ voor niet-leden.
Gratis voor leden FLDC en studenten.
Inschrijving:
Graag vooraf inschrijven via het formulier op de site van het VC Geuzenhuis: Inschrijven

Steven Van Belleghem

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer