Ecologisch leren denken en doen

Mensen & Wetenschap vzw ontwikkelde, in samenwerking met het huisvandeMens Brussel, De Aanstokerij en Muntpunt, een educatief spel dat jonge mensen leert hoe je ecologisch kan denken en doen. Vanuit de ervaring wordt spelenderwijs aangeleerd hoe te leren denken in cirkels. Daarom heet het spel het 'Cirkelspel'.

Duurzaam produceren en consumeren

In het spel worden de gevolgen van een keuze als consument of producent op korte en lange termijn voelbaar gemaakt voor zichzelf en anderen. In het begin gebruiken spelers kortzichtige en egoïstische strategieën, maar de onzichtbare ecologische kosten van hun keuzes worden op een ludieke manier zichtbaar gemaakt waardoor de spelers spontaan hun spelgedrag aanpassen. Ze houden steeds meer rekening met de belangen van onbekenden, de volgende generaties en ook met de belangen van zichzelf. Per slot van rekening is duurzaam consumeren en produceren in het belang van iedereen, ook van jezelf.

Spelenderwijs

Het cirkelspel kan gespeeld worden door jongeren vanaf zestien jaar onder begeleiding van een leerkracht. Het bevat een omvattende handleiding voor de spelbegeleider.

PRESENTATIE & DEMONSTRATIE

Op 24 maart 2022 vindt een voorstelling en demonstratie plaats van het Cirkelspel, die wordt ingeleid door Tine Hens, auteur, historica en journaliste. Ze werkt onder meer voor magazines MO* en KNACK en richt zich vooral op de klimaat- en biodiversiteitscrisis. Nadien is het mogelijk om deel te nemen aan een speldemonstratie. Leerkrachten van een Brusselse school krijgen een exemplaar van het Cirkelspel cadeau.

PRAKTISCH

Wanneer? donderdag 24 maart 2022
Waar? Muntpunt, Munt 6 - 1000 Brussel
Sart : om 18.30 u.

Meer info : mensenenwetenschap@vub.be

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer