portaal van het vak niet-confessionele zedenleer

Portaalsite voor het vak niet-confessionele zedenleer

lesimpulsen

Verschillende vereningen uit de vrijzinnig-humanistische gemeenschap staan het in voor het creëren van ondersteunend educatief materiaal voor leerkrachten en leerlingen. Een overzicht:

Algemene informatie

De infobrochure NCZ biedt een korte kennismaking met het vak niet-confessionele zedenleer. Voor wie meer wil weten over de geschiedenis, organisatie, én toekomst van het vak, kan zich verdiepen in de digitale publicatie Blijf bij de les. Ook de FAQ op deze site biedt meer info over het vak.

terug naar boven

Educatieve magazines

Samenspel is een vakdidactisch tijdschrift voor de leerkrachten niet-confessionele zedenleer uit het lager onderwijs, uitgegeven door Samenspel NCZ vzw.


Fakkeltjes vzw brengt drie magazines uit voor leerlingen niet-confessionele zedenleer uit het lager onderwijs: de Fakkeltjeskrant voor de eerste graad, het Fakkeltjesmagazine voor de tweede graad en de Tienerfakkel voor de derde graad. Deze magazines vinden ook ingang in alle graden van het buitengewoon onderwijs.

Daarnaast vind je op Fakkeltjes-website ook een online database met dossiers uit de vorige jaargangen.


Leerlingen van de eerste graad middelbaar kunnen via de leerkracht een abonnement nemen op het digitale magazine Prik.


Voor de tweede en derde graad secundair onderwijs vormen de dossiers uit het deMens.nu Magazine een ideale basis voor een lesthema. In de in de kijker-rubriek worden de deMens.nu dossiers voorzien van extra le(e)stips voor leerkrachten. Kijk in het In de kijker archief voor voorbije nieuwsbrieven en schrijf je in om de nieuwsbrief in je mailbox te ontvangen.

terug naar boven

Educatieve pakketten en boeken

Samenspel NCZ heeft een Een kroontje voor Annabelle en het nieuwe pakket Suzanne Soep in de aanbieding, te bestellen via hun website.

Op de site van de RIBZ kan je de pakketten Had de eerste mens een naam? en Samen in zee bestellen.

Had de eerste mens een naam is voornamelijk geschikt voor tweede en derde graad secundair onderwijs en legt de evolutietheorie naast het creationisme.

Samen in zee vertelt het verhaal van een zeester die in de onmetelijke uitgestrektheid van de oceaan ervoor kiest om alleen te leven.

Fakkeltjes vzw heeft een boek Mientje de mier op wereldreis uitgegeven voor kleine wereldreizigers vanaf 6 jaar. Bestellen kan via de website.

Mientje

terug naar boven

't MegaZijn en bibliotheek huisvandeMens

In Antwerpen en Brussel heb je een uitleendienst met materiaal voor leerkrachten NCZ: 't MegaZijn. In de online database kan je kijken welk le(e)smateriaal er ter beschikking is.

Is Antwerpen of Brussel te ver voor jou? Je kan ook gaan snuisteren in de bibliotheek van een huisvandeMens in jouw buurt. Raadpleeg de online database om te kijken welk le(s)materiaal aanwezig is.

terug naar boven

WLE-Digimores

Op de site van WLE-Digimores kunnen leerkrachten NCZ lesmateriaal met elkaar delen. Je vindt er een uitgebreide database en een forum waarbij leerkrachten met elkaar in dialoog kunnen gaan.

terug naar boven