portaal van het vak niet-confessionele zedenleer

Portaalsite voor het vak niet-confessionele zedenleer

activiteiten

NCZ is een vak in beweging. Volgende activiteiten komen elk schooljaar terug:

Lentefeesten / Feesten Vrijzinnige Jeugd

Met het Lentefeest zetten 6-jarigen die niet-confessionele zedenleer volgen op een feestelijke manier de eerste symbolische stappen in een wereld waar het leven wat ernstiger wordt. Het Feest Vrijzinnige Jeugd symboliseert op zijn beurt het afscheid van de kindertijd en wijst op de openstaande deur naar de volwassenheid.

Meer informatie hierover vind je terug op de website van H-VV (Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging).

Debatwedstrijd

In de Debatwedstrijd staan de retorische kunsten van de leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs centraal. Na provinciale voorrondes volgt er een grote nationale finale waarbij het beste debatduo gelauwerd wordt.

De jongerenorganisatie Hujo leidt de Debatwedstrijd in goede banen. Op hun website vind je het volledige aanbod van hun activiteiten.

Sapere Aude wedstrijd

Bij de Sapere Aude wedstrijd is creativiteit het sleutelwoord. Leerlingen uit de derde graad van het lager onderwijs en alle graden van het secundair onderwijs sturen een werkstuk op in een zelf te kiezen vorm. Elk schooljaar staat er een nieuw thema centraal.

Scholierendag

Tijdens de Week van de Verlichting aan de VUB wordt er een Scholierendag georganiseerd waarbij leerlingen van de derde graad secundair onderwijs zich kunnen verdiepen in een vrijzinnig-humanistisch thema.

Bijeenkomsten WLE

De regionale ontmoetingen van Werkgroep Leraren Ethiek - Digimores zijn de gelegenheden bij uitstek om lesideeën en -ervaringen met collega's uit te wisselen. Het programma van de werkgroepen vind je op de website van WLE-Digimores.

Klasbezoek aan een huisvandeMens

Door middel van een klasbezoek aan een huisvandeMens (al dan niet binnen het kader van de Interlevensbeschouwelijke Competenties) kunnen leerlingen kennismaken met de praktische werking van het vrijzinnig humanisme. Vrijzinnig-humanistische consulenten kunnen ook in jouw klas een voorstelling geven van het vrijzinnig humanisme. Neem contact op met een een huisvandeMens in jouw buurt.

terug naar boven